Feedback

Hallo Car-Systems | Bram | Uw CSS Licentie: CS435338 | Helpdesk

Afmeldkosten en BTW berekenen

Aangemaakt op: 13 Apr 2017 om 06:34 | Laatste update op: 08 Apr 2021 om 10:22 | Categorie: Informatie

De hoofdregel is dat alle kosten door belast dienen te worden met BTW. Deze kosten vallen namelijk gewoon onder de maatstaf van heffing, ze maken deel uit van je dienst. 

APK afmelden is een dienst.
De kosten die betaald moeten worden aan RDW zijn onbelast, maar deze moeten met BTW hoog tarief worden doorberekend in het geval van een autobedrijf.

Er zijn daarentegen ook kosten uitgezonderd van deze hoofdregel, dat wil zeggen dat deze zonder BTW door belast kunnen worden. Als dienstverlener is op dat moment een doorgeefluik. Deze kosten worden doorgaans op naam en voor rekening van de afnemer gemaakt. Dit worden doorlopende posten genoemd. Voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de leges voor de omgevingsvergunning die dienstverlener betaalt namens de opdrachtgever.

Het komt in de praktijk vaak voor dat kosten niet op eigen naam, maar wel voor rekening van de afnemer worden gemaakt. Doordat er vaak geen BTW in deze kosten zit, werkt BTW heffing kostprijsverhogend voor de opdrachtgever als deze geen (volledig) recht op aftrek van voorbelasting heeft. Om dit te voorkomen heeft de Belastingdienst de volgende kosten goedgekeurd dat deze voor de BTW worden behandeld als doorlopende posten:

  • Rechten bij invoer en andere belastingen die op eigen naam en voor rekening van de afnemer betaalt <- leges bij aan/verkoop auto dus onbelast (0%)
  • Toeristenbelasting die per bezoeker en overnachting afzonderlijk in rekening brengt
  • Leges voor de inschrijving en de tenaamstelling in het kentekenregister die als leverancier van een voertuig doorberekent aan de afnemer <- leges bij aan/verkoop auto dus onbelast (0%)
  • Assurantiekosten die als leverancier of dienstverlener aan een andere ondernemer moet betalen, voor zover deze kosten afzonderlijk in rekening zijn gebracht
  • Kosten van het CBR die rijschoolhouders doorberekenen aan hun leerlingen
  • Overdrachtsbelasting die namens de opdrachtgever wordt betaald <- leges bij aan/verkoop auto dus onbelast (0%)
  • Griffierechten

 

Hieronder ook een recente email van BOVAG met een brief uit 2008 van de RDW (daarna is hier nooit meer iets aan veranderd), waarbij RDW ook aangeeft dat de Afmeldkosten MET BTW verrekend moeten worden naar de klant. In de brief wordt nog gesproken over het oude 19% tarief, maar dit is natuurlijk het huidige 21%

 

mceclip1.png

mceclip0.png

Niet gevonden wat u zocht?
Chat met ons! Klik hier om met ons te chatten!
Wij zitten voor u klaar tussen 08:30u en 17:00u.
Of Maak Een Ticket Aan.

Deze zal binnen 4 kantooruren worden opgepakt.

Komt u er echt niet uit, bel ons dan.

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00.
Het telefoonnummer van de helpdesk is
088-5600070


Favorieten

Voeg dit artikel toe aan uw favorieten, om deze nog sneller te vinden en te lezen.


Link naar document (niet met derden delen)
Klik op de link om deze te kopieren.

Was dit artikel nuttig?